De la clopotul Buga al lui Ștefan cel Mare la noile clopote ale Mănăstirii Putna
Cea mai de seamă dintre ctitoriile slăvitului voievod Ștefan Cel Mare, Mănăstirea Putna, a avut un statut deosebit încă de la începuturile ei. Aici aveau să-și afle locul de veci domnul moldovei și familia sa, dimpreună cu urmașii săi.
Sfântul Ștefan cel Mare a avut grijă, printre altele, să înzestreze ctitoria sa cea iubită cu mai multe clopote, dintre care două au ajuns până la noi. Cel mai mare și mai cunoscut, cântărind peste o tonă și jumătate, numit Buga, a fost dăruit în anul 1484. Legenda spune că în miezul unei nopți a anului 1777 ar fi bătut singur, când turcii îl ucideau la Iași pe Grigore Ghica al III-lea - domnul Moldovei care protestase față de includerea nordului Moldovei în împărăția austriacă.

După ce fost refăcut de trei ori de-a lungul timpului, acesta se odihnește astăzi în incinta mănăstirii. Alături de acesta se află un clopot dăruit tot de Sfântul Ștefan cel Mare, la anul 1490. Simplu în ornamentație, cântărind 320 kg, acesta anunța începutul slujbei miezonopticii, după cum îl mărturisește și numele: Polunoșnicul sau Blagovistnicul.
La mănăstire se mai păstrează două clopote din secolul al XVI-lea: Ușerul, dăruit de domnul Petru Rareș la anul 1530, în timpul arhimandritului Siluan, cântărind peste o tonă, și Siluanul, al cărui donator este același arhimandrit Siluan, tot la 1530. Ultimul este singurul care a trecut peste veacuri fără a suferi vreo prefacere.
La 10 iulie 2016, mănăstirea a sărbătorit împlinirea a 550 de ani de când întâiul ctitor, Sfântul Ștefan cel Mare, a pus piatra de temelie. Apropiindu-se de această frumoasă sărbătoare, obștea mănăstirii a simțit nevoia înnoirii clopotelor, ca un dar către maica ei duhovnicească. Părintele Stareț,arhimandritul Melchisedec Velnic, a fost cel care s-a ocupat îndeaproape de această lucrare.

În primul rând, a fost cerută și s-a primit binecuvântare de la Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Părintele Arhiepiscop a subliniat că este vorba despre o lucrare foarte importantă, care trebuie îndeplinită cât mai bine, deoarece Putna este necropola celui mai iubit conducător al românilor și o astfel de lucrare se face o dată la sute de ani.
Apoi, credincioșii care vin la mănăstire au fost înștiințați de realizarea clopotelor. Cu multă dragoste față de mănăstire, ei și-au asumat datoria de a achita costul clopotelor și astfel unii dintre ei s-au înscris în rândul ctitorilor mănăstirii.

Pentru realizarea clopotelor a fost căutat îndelung un atelier care lucrează într-o manieră tradițională. Osteneala a fost încununată de succes și s-a ales fabrica de la Tutaev, Rusia. În anul 2015, a fost dată comanda pentru cele unsprezece clopotenoi, de diferite dimensiuni. Turnarea lor a început în februarie 2016. În aprilie 2016, părintele stareț, împreună cu alți părinți ai mănăstirii și cu doi dintre ctitorii clopotelor au mers în Rusia pentru a le aduce la Putna. Fiecare dintre ele poartă numele unui sfânt sau al unui părinte duhovnicesc din istoria mănăstirii.

- Cel mai mare clopot, „Sfântul Ștefan cel Mare”, cântărește 5200 kg
- al doilea, „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” – 2980 kg;
- al treilea, „Sfântul Ierarh Teoctist” – 1770 kg.
La un loc, toate cele 11 însumează aproape 11 tone.
Întărirea structurii
Pentru susținerea unei astfel de greutăți a fost nevoie și de întărirea structurii de rezistență a clopotniței și de refacerea structurii de susținere a clopotelor, lucrată din lemn de stejar în atelierul de tâmplărie al mănăstirii. Rând pe rând, clopotele și-au găsit locul lor în clopotniță.

În 10 iulie, când s-au împlinit 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, noile clopote au bătut pentru prima dată în auzul miilor de credincioși veniți în pelerinaj pentru această mare sărbătoare. Sunetul lor deosebit a răsunat până departe, pe valea Putnei, vestind întregii făpturi bucuria evenimentului și chemând la rugăciune întreaga creație:
Toată suflarea să laude pe Domnul!” (Psalmi 150, 6)
Sfințirea
_005020.jpg)
Un maestru în mânuirea clopotelor, Dionisie Latâșev, cel care are în grijă trasul lor duminică de duminică la Catedrala din Chișinău, a fost invitat pentru a compune melodiile potrivite, după specificul locului, și pentru a-i învăța pe părinții mănăstirii să tragă noile clopote. Astfel, după ce au fost sfințite, a urmat o mică demonstrație de măiestrie în mânuirea și armonizarea lor.
Cu vremea, părinții mănăstirii au deprins și ei meșteșugul tragerii lor și acum, în fiecare zi glasurile lor cheamă viii la rugăciune, plâng pe cei trecuți dincolo, împrăștie furtunile văzute și nevăzute. Ieromonah Gherasim Soca, Mănăstirea Putna.